Vakantie (periode)

In deze periode is iedereen vaak in de ban van vakantie(stress). Heel veel gezinnen gaan dan gezellig op vakantie. Nou ja, gezellig....

Lees meer »

VAKANTIE NA EEN SCHEIDING.
5 TIPS OM SPANNINGEN EN STRESS TE VOORKOMEN.

Vakantie.
Tijd om te ontspannen en genieten.
Als je gescheiden bent, kan de vakantieperiode echter ook een tijd van spanningen en stress zijn. Met deze 5 tips kun je ervoor zorgen dat de schoolvakantie ook na je scheiding zo prettig mogelijk verloopt. Voor jou, je ex en vooral natuurlijk de kinderen!

TIP 1: VERPLAATS JE IN JE KIND

Dit zou het uitgangspunt moeten zijn bij elke keuze die je maakt. Of het nu gaat om het verdelen van de vakantieweken tussen jou en je ex, het boeken van de vakantie, of het maken van afspraken over contact met de andere ouder tijdens de vakantie. Probeer steeds te redeneren vanuit de behoefte van je kind. Wat zou hij/zij het fijnst vinden? Als het bijvoorbeeld net 2 weken met je ex op vakantie is geweest, wil het dan meteen weer bij jou in de auto stappen voor nog 2 weken weg, of zou het misschien toch liever even een weekje thuis zijn? En doe je je kind er echt een plezier mee om de laatste week voor de school weer begint, nog weg te gaan? Als je kind al wat ouder is, kun je het natuurlijk ook vragen naar zijn/haar wensen of voorkeuren. Probeer hier waar mogelijk dan ook rekening mee te houden!

TIP 2: BEGIN OP TIJD MET PLANNEN

Wanneer jij en je ex in de vakantie allebei vanalles willen gaan ondernemen met de kinderen, is het slim om zo vroeg mogelijk met elkaar te overleggen over de planning. Bespreek elkaars wensen en ideeën en probeer deze zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Wanneer jullie eruit zijn, kunnen jullie ook allebei op tijd boeken. Altijd prettiger dan dat één van de twee partijen voor blok gezet wordt, omdat de ander al geboekt heeft, toch? Wanneer het in jullie situatie lastig is om samen af te stemmen en tot compromissen te komen, kan het ook handig zijn om al vroeg in het jaar een deling in de vakantieweken te maken. Dan kunnen jullie ook allebei vooruit! Zorg er dan echter ook voor dat jullie elkaar informeren over waar de kinderen wanneer zijn. Deel het verblijfsadres en eventuele vluchtgegevens met elkaar.

TIP 3: HOU HET OVERZICHTELIJK VOOR DE KINDEREN

Probeer jullie vakantieplanning niet al te ingewikkeld te maken. Wanneer de vakantie erg versnipperd is, geeft dat onrust. Niet alleen in praktische zin, doordat de kinderen steeds heen en weer moeten tussen beide ouders. Maar ook in emotionele zin is het meer belastend voor kinderen. Doordat ze zich steeds weer moeten afvragen ‘hoe zat de planning ook alweer?’, maar ook doordat ze telkens weer even moeten wennen aan de nieuwe situatie, omgeving en regels. In dit artikel lees je waarom structuur belangrijk is voor kinderen, ook (of juist!) in de vakantie. Je kunt je kinderen helpen het overzicht te bewaren door te werken met een kalender waarop ze kunnen zien welke dagen/weken ze waar zijn en wanneer ze met welke ouder op vakantie gaan.

TIP 4: ZORG DAT JE OOK DE PRAKTISCHE ZAKEN GOED REGELT

Ook wanneer jullie samen tot een goede planning gekomen zijn, kan je vakantie als gescheiden ouder toch nog onverwacht in het water vallen. Je zou namelijk niet de eerste zijn, die pas op het vliegveld ontdekt dat bepaalde formulieren onmisbaar zijn als je alleen reist met kinderen en gezamenlijk gezag hebt. Langeveld Mediation (www.langeveldmediation.nl) geeft de volgende lijst met zaken die je (op tijd!) moet regelen om onnodige vakantiestress te voorkomen:

Geldig paspoort.
Ziektekostenverzekering.
Reisverzekering voor de kinderen.
Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland via https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/formulieren/2014/02/06/formulier-toestemming-reizen-met-minderjarige-naar-het-buitenland/Toestemming-voor-reizen-met-een-minderjarige-naar-het-buitenland.pdf.
Recent uittreksel gezagsregister.
Recent uittreksel BRP (was GBA).
Geboorteakte.
Kopie paspoort toestemming gevende ouder.
Eventueel uitspraak met betrekking tot gezag en omgang.
Eventueel het ouderschapsplan.
Eventueel kopie retourticket van het kind.
* Let op: de uittreksels mogen niet ouder zijn dan drie maanden!

Ga je ver op reis? Dan kan het verstandig zijn om bij het consulaat of de ambassade van het betreffende vakantieland te informeren naar hoe zij met alleenreizende ouders met kinderen omgaan. Soms zijn er nog aanvullende documenten nodig.

Wanneer je er wat deze formulieren betreft niet uitkomt met je ex, kun je bij de rechtbank om vervangende toestemming vragen. In de regel is dat een redelijk eenvoudige en snelle procedure, waarbij rechters in geval van treiterij geneigd zijn om de andere partij in de kosten te veroordelen.

TIP 5: GUN ELKAAR EEN FIJNE VAKANTIE!

En wanneer het dan allemaal zover is; probeer elkaar dan ook echt een fijne vakantie te gunnen. Natuurlijk is het lastig om je kinderen een paar weken te moeten missen. Misschien heb je behoefte om elke dag even contact te zoeken, maar zou het niet beter zijn je kind gewoon echt even de vakantie met zijn andere ouder te gunnen?
Www.langeveldmediation.nl — bij Langeveld Mediation.

2022

šŸŽ„ Voor Langeveld Mediation is 2022 een heel mooi jaar geweest! Een prachtige kantoor ruimte als werkruimte geopend in Sassenheim en een mooie wereldwijde Business Mediation and Negotiation Competition 2022 mogen begeleiden, en een mooi interview gegeven wat in januari te lezen is in een magazine met een oplage van ruim 90.000. Het jaar 2022 stond ook In het teken van veel succesvol afgeronde cursussen en een 2e succesvol afgeronde HBO opleiding. Ook ben ik heel veel ervaringen rijker op het werkgebied van crisisinterventie.Kortom: een heel waardevol jaar!Op de drempel van het nieuwe jaar dank ik u voor het in mij gestelde vertrouwen en de goede samenwerking. Ik wens u Prettige Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar.U kuntĀ www.langeveldmediation.nlĀ ook in de resterende 2022 nog bereiken om evt een afspraak te maken en uiteraard ook in het nieuwe jaar!

Lees meer »

Business Mediation competition 2022

Vorige week heb ik het prachtige Business Mediation competition 2022 mogen begeleiden. Dit is een hele grote Wereldwijde wedstrijd waarbij de finale in Parijs is. Het was hierbij mooi om te zien dat de universiteit studenten heel gemotiveerd waren en enorm geĆÆnteresseerd in mijn bedrijf. Ze waren ook heel benieuwd rondom mijn gedachtengang over mijn mediation competenties (en blijven benieuwd gezien de contacten die er nog zijn na deze mooie wedstrijd). Het is hierbij heel mooi om de studenten te zien groeien nav de verkregen feed-back die ze elke keer kregen na hun casussen en dat je steeds meer ontspanning zag na elke wedstrijd bij de deelnemers. Hierbij zijn er 3 onderdelen die van groot belang kunnen zijn. Hieronder omschrijf ik die onderdelen en hoe ze daar mee om gingen tijdens de wedstrijd.

Lees meer »

Gezag

Vorige week heb ik een hele interessanteĀ bijeenkomst gehad die gegeven werd door een advocaat. Deze bijeenkomst ging over deĀ juridische kaders bij echtscheidingen. Hier werden veel onderwerpen besproken, waarbij 1 onderwerp een hele goede ontwikkeling is. Hieronder zal ik deze interessante en waardevolle informatie omschrijven:

Lees meer »

Eerste hulp bij scheiding (7 handige tips)

Eerste hulp bij scheiding: 7 praktische tips

Heel regelmatig krijg ik in het eerste telefonische contact te horen: “We hebben besloten uit elkaar te gaan”, of “ik wil scheiden” en dan komt er meteen achteraan “maar ik heb geen idee wat er allemaal op me af komt.”. Een hele logische vraag.

 

In deze blog bied ik wat eerste hulp bij scheiding door je 7 praktische tips en handvaten te geven voor de eerste stappen op deze onbekende weg.

 

  1. Geef op compassievolle wijze de scheidingsboodschap

Misschien een open deur, maar de allereerste stap is dat je met elkaar praat over de aanstaande scheiding. In veruit de meeste gevallen is zo’n beslissing in eerste instantie geen gezamenlijk besluit, maar komt dat initiatief van één van de twee partners. Het is belangrijk dat de initiatiefnemer de ander duidelijk maakt dat hij definitief wil scheiden en waarom. Besef dat deze boodschap bij de ander grote impact heeft. Er gaan allerlei emoties door de ander heen die de scheidingsboodschap vertroebelen. Wees daarom compassievol en helder naar de ander. Probeer de ander geen verwijten te maken, maar geef aan wat heeft gemaakt dat jij je niet langer gelukkig voelt in jullie relatie.

 

  1. Geef de ander verwerkingstijd

Nadat ‘de kogel door de kerk is’, en de scheiding een definitief besluit is en ook is besproken met de ander, is het raadzaam om de ander even de tijd en ruimte te geven om deze boodschap te verwerken.

Een scheiding is in de kern namelijk een rouwproces.

In dit proces ga je door allerlei fases van rouwverwerking heen. Het begint met een soort shocktoestand, het ontkennen van de situatie dat de ander wil scheiden. Nadat het besef is doorgedrongen dat de ander echt definitief uit elkaar wil, ontstaat een moeilijke fase van verdriet, maar ook van boosheid, machteloosheid en frustratie. Geef de ander daarom de tijd om de shock van de scheiding en de eerste fase van verdriet, boosheid etc. te ondergaan.

Indien je te snel praktische zaken wilt gaan regelen, terwijl de ander daar in emotionele zin nog niet klaar voor is, zal dat de rest van het scheidingstraject in de weg kunnen gaan zitten.

Een andere valkuil is dat de ander de zaken juist wel snel wil regelen.

Het spreekwoord ‘haastige spoed is zelden goed’ dient zich dan aan. De illusie is de overtuiging dat als de materiële zaken nu snel zijn geregeld, ook de pijn van de scheiding minder zal worden. Niets is minder waar. Integendeel zelf. Indien je te snel afspraken maakt over de kinderen en de financiën is het risico dat deze afspraken op kortere of langere termijn opnieuw tot discussie leiden naar verhouding groter, dan wanneer je daarvoor de tijd neemt en dat met elkaar in meer rust doet.

Besef ook dat degene die de knoop doorhakt om te gaan scheiden meestal al verder is in het rouwproces dan de ander. Mogelijk zit diegene al voorbij het dieptepunt van de curve en heeft al een zekere mate van acceptatie en berusting bereikt, terwijl de ander zich nog aan het begin van de dalende curvelijn bevindt. Dat geeft in de communicatie de nodige ‘ruis op de zender’. Als je je hiervan allebei bewust bent, kan dat helpen om met meer respect en begrip met elkaar te communiceren. En dat vergemakkelijkt het scheidingsproces weer.

 

  1. Scheidingsmediator of advocaat?

Indien de aanstaande ex-partners elkaar niet de tent uit vechten en er nog overleg of een normaal gesprek mogelijk is, is het altijd aan te raden om een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek met een scheidingsmediator. In een eerste contact kunnen de eerste prangende vragen gesteld worden en zal de mediator uitleggen wat er verder bij het scheidingsproces komt kijken. Uitgangspunt is dat je samen aan tafel bij de mediator afspraken maakt. De mediator geeft informatie over de juridische en financiële onderwerpen, zoals kinder- en partneralimentatie, de verdeling van de huwelijksgoederengemeenschap of afwikkeling van de huwelijkse voorwaarden. Maar bovenal is het de taak van de mediator om de scheidende partners te begeleiden in het gesprek met elkaar zodat zij samen tot goede afspraken kunnen komen.

De mediator is daarbij onpartijdig en neutraal.

Is het tussen jullie te ver geëscaleerd en is een normaal gesprek niet meer mogelijk, dan kun je het beste allebei een eigen advocaat inschakelen. In dat geval komen de kosten van de advocaat voor ieders eigen rekening en is het risico aanwezig dat de scheiding veel langer gaat duren en er veel meer kosten in rekening komen voor beide.

Overigens is voor de formele echtscheidingsprocedure bij de rechtbank altijd een advocaat nodig. Ik heb mijn kantoorpand bij een advocatenkantoor, waarbij de advocaten op kantoor dit op een goede manier afwikkelen voor mij.

 

  1. Onder één dak blijven wonen of voorlopig al gescheiden wonen?

Het hele scheidingstraject neemt al snel een aantal maanden in beslag.

Het duurt dus enige tijd voordat er definitieve afspraken zijn gemaakt over wie waar gaat wonen. Indien er kinderen zijn is het van groot belang om met elkaar goed in te voelen of het goed is om al die tijd nog bij elkaar te blijven wonen, of dat één van de partners tijdelijk ergens anders woont. Ik zie overigens ook steeds vaker de afspraak dat de kinderen in het huis blijven en de partners om en om elders verblijven (bij familie, vriend(inn)en, vakantiehuisje et.). Dat heet ‘bird nesting’.

Bedenk dat kinderen op zich een scheiding wel aan kunnen. Wat kinderen belast en zelfs kan beschadigen is wanneer er ruzie tussen de ouders is. En dan gaat het niet alleen om het openlijk maken van ruzie, maar ook een ingehouden spanning tussen de ouders wordt door de kinderen al dan niet bewust opgepikt en heeft een grote impact op ze. Wees dus eerlijk naar elkaar en de kinderen toe en bepaal met hart en hoofd wat gedurende het scheidingstraject qua wonen het minst belastende is voor met name de kinderen.

 

  1. Voorlopige financiële afspraken

Tijdens het scheidingsproces dien je met elkaar voorlopige financiële afspraken te maken. De meeste stellen kiezen er voor om de financiën te laten doorlopen zoals het tot dan toe is gegaan totdat er met hulp van de mediator definitieve afspraken over de financiële zaken zijn gemaakt. Indien één van de partners al tijdelijk andere woonruimte gaat huren, zal uiteraard wel al snel een aangepaste financiële afspraak moeten worden gemaakt. Dat betekent voor beide (ex)partners al meteen een financieel stapje terug. Soms kan dat ook reden zijn om bijvoorbeeld al wat vermogen, in de vorm van spaargeld of andere banksaldi te verdelen.

 

  1. Kinderen

Een heel belangrijke stap in het scheidingsproces is het informeren van de kinderen. Wacht daar niet te lang mee. De kinderen pikken de signalen tussen de ouders toch wel op. Geef deze boodschap altijd samen en wees daarover eerlijk en helder naar de kinderen. Maak elkaar naar de kinderen toe geen verwijten en wees erop voorbereid dat jonge kinderen vaak al meteen allerlei praktische vragen hebben, zoals waar ga ik dan wonen? Wees ook alert op de gevoeligheid van een loyaliteitsconflict bij met name puberkinderen. Pubers hebben de neiging om loyaal te zijn aan de ouder die ‘verlaten wordt’, zeker indien de andere ouder inmiddels al een andere geliefde heeft.

 

De mediator kan overigens ook helpen de ouders voor te bereiden op dit gesprek met de kinderen, en/of in gesprek gaan met de kinderen zelf.

 

  1. Bekijk alvast een model-ouderschapsplan

Op internet vind je allerlei voorbeelden van een ouderschapsplan. Kijk daar alvast naar, zodat je weet over welke onderwerpen ten aanzien van de kinderen je met elkaar afspraken dient te maken. Een ouderschapsplan is immers verplicht.

 

Maak een afsprak bij Langeveld Mediation voor een vakkundig traject.Home

Lees meer »

Vakantie (periode)

Op vakantie......en dan scheiden?

In deze periode is iedereen vaak in de ban van vakantie(stress). Heel veel gezinnen gaan dan gezellig op vakantie. Nou ja, gezellig....

We staan er vaak niet bij stil, maar er zijn veel gezinnen die gaan samen op vakantie voordat ze besluiten om definitief uit elkaar te gaan. Onder het mom van "we proberen het nog een keer....voor o.a. de kinderen" of "we willen de kinderen niet de vakantie ontnemen", gaan er misschien wel duizenden gezinnen wellicht een laatste maal 'samen' op vakantie. Daarnaast is het echter ook zo dat duizenden mensen in de vakantie erachter komen dat ze echt niet meer gelukkig zijn als gezin en binnen hun huidige relatie. Vaak zijn ze dan bezig met vragen zoals "is dit wel de partner waar ik oud mee wil worden?", Is dit wel wat ik wil?" en "Wil ik op deze wijze mijn (verdere) leven inrichten?" De vakantie is vaak de druppel om hun partner, meestal ná de vakantie, te melden dat ze willen scheiden. Hoe dan ook. Als u en uw gezin dit meemaken is dat heel heftig. Er breekt een periode aan waarin er mogelijk veel emoties zijn en u alle kanten op wordt geslingers. Dit is heel vervelend, want naast deze heftige emoties wordt u ook geacht van alles te gaan regelen waar uw (ex)-partner al dan niet aan wil meewerken. En dan zijn er natuurlijk ook de kinderen........

Houding ten opzichte van de kinderen:

Als onoverkomelijk is dat jullie uit elkaar gaan en jullie hebben het de kinderen verteld is het goed om een aantal aandachtspunten mee te nemen:

  • Praat niet in negatieve bewoordingen over elkaar in het bijzijn van de kinderen
  • Laat de kinderen nooit kiezen voor 1 van de ouders! in geen enkel opzicht. Geef de kinderen juist nu het gevoel dat het van beide ouders mag houden
  • Maak geen enkele belofte die jullie niet kunnen nakomen
  • Gebruik je kind niet als boodschapper naar de andere ouder toe
  • Houdt zo veel mogelijk vast aan bestaande rituelen en structuren. Dit geeft veel houvast en stabiliteit in deze onzekere periode
  • Vermijd zo veel mogelijk conflicten, zeker in het bijzijn van de kinderen.

Hopelijk bent u iets geholpen met deze blog. Mochten er nog vragen zijn dan kunt u contact met Langeveld Mediation opnemen.

Lees meer »

2022

šŸŽ„ Voor Langeveld Mediation is 2022 een heel mooi jaar geweest! Een prachtige kantoor ruimte als werkruimte geopend in Sassenheim en een mooie wereldwijde Business Mediation and Negotiation Competition 2022 mogen begeleiden, en een mooi interview gegeven wat in januari te lezen is in een magazine met een oplage van ruim 90.000. Het jaar 2022 stond ook In het teken van veel succesvol afgeronde cursussen en een 2e succesvol afgeronde HBO opleiding. Ook ben ik heel veel ervaringen rijker op het werkgebied van crisisinterventie.Kortom: een heel waardevol jaar!Op de drempel van het nieuwe jaar dank ik u voor het in mij gestelde vertrouwen en de goede samenwerking. Ik wens u Prettige Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar.U kuntĀ www.langeveldmediation.nlĀ ook in de resterende 2022 nog bereiken om evt een afspraak te maken en uiteraard ook in het nieuwe jaar!

Lees meer »

Business Mediation competition 2022

Vorige week heb ik het prachtige Business Mediation competition 2022 mogen begeleiden. Dit is een hele grote Wereldwijde wedstrijd waarbij de finale in Parijs is. Het was hierbij mooi om te zien dat de universiteit studenten heel gemotiveerd waren en enorm geĆÆnteresseerd in mijn bedrijf. Ze waren ook heel benieuwd rondom mijn gedachtengang over mijn mediation competenties (en blijven benieuwd gezien de contacten die er nog zijn na deze mooie wedstrijd). Het is hierbij heel mooi om de studenten te zien groeien nav de verkregen feed-back die ze elke keer kregen na hun casussen en dat je steeds meer ontspanning zag na elke wedstrijd bij de deelnemers. Hierbij zijn er 3 onderdelen die van groot belang kunnen zijn. Hieronder omschrijf ik die onderdelen en hoe ze daar mee om gingen tijdens de wedstrijd.

Lees meer »

Gezag

Vorige week heb ik een hele interessanteĀ bijeenkomst gehad die gegeven werd door een advocaat. Deze bijeenkomst ging over deĀ juridische kaders bij echtscheidingen. Hier werden veel onderwerpen besproken, waarbij 1 onderwerp een hele goede ontwikkeling is. Hieronder zal ik deze interessante en waardevolle informatie omschrijven:

Lees meer »

Keuzemenu: